Tävla

Det är roligt att resa med kompisar, tävla och träffa kanotister från hela Sverige. Huskvarna kanotklubb har en lång tradition med aktiva tävlingskanotister och vi åker på många tävlingar varje år. Det går att tävla i olika klasser, från nybörjare till landslag, och i olika tävlingsmoment som sprint och maraton. Dessutom är det olika karaktär och upplägg på tävlingarna runt om i Sverige.  

Vi tävlar både i K1 och i besättning, K2 och K4. Beroende på vilken tävling det är kan det vara olika åldrar på de som är med i besättningen, blandat killar och tjejer och ibland mixas kanotister från olika klubbar. 

På SUC-tävlingar (svenska ungdomscupen) tävlar man mot dem som är födda samma år som sig själv. I SM och på regattor tävlar man i åldersklasserna D14, H14, D16 osv.  
 

Klubben sponsrar med en stor del av tävlingskostnaderna 

Klubben står för kostnader för startavgifter, resa i hyrt fordon, lunch och del av boendet. Den tävlande betalar 500 kronor för tvådagarstävling. Egenavgiften täcker gemensam middag en kväll, del av boendet och ledarkostnader.  

För tävlingar som är en dag betalar den tävlande 200 kronor, då ingår startavgifter och resa. Vid dessa tävlingar tar du med dig mat för hela dagen. 
 

När du åker på tävling 

Tävlingarna är oftast både lördag och söndag, och vi åker redan på fredagen. På torsdagen innan hjälps vi åt att packa släpkärran. Du ansvarar för att få med dig kanot, paddel och flytväst. 

Det följer alltid med minst en lagledare/tränare från klubben och för det mesta en förälder som hjälper till. Vi åker minibuss och bor tillsammans i en stuga, på vandrarhem eller annat boende i närheten av tävlingen. På tävlingsplatsen sätter vi upp ett tält som blir klubbens samlingsplats där man kan hänga, äta, byta om och vila mellan loppen. 
 
Under tävlingsloppen ska du ha på dig en klubbtröja eller -linne. Om du inte har klubbkläder får du låna ett klubblinne. Även på prisutdelningen ska du ha på dig klubbkläder. 
 
Det serveras lunch på tävlingsplatsen och vi äter gemensam middag på lördagen. Däremot behöver du ha med dig middag till fredagskvällen samt frukost och mellanmål till båda dagarna. På tävlingsplatsen brukar det finnas kiosk och någon form av matservering. 

Packlista för tävlingar/läger
 

Förälder till barn som tävlar

Ingen förväntar sig att du som ny kanotförälder ska kunna eller förstå allt på en gång. Var inte rädd för att fråga, det finns alltid någon med mer erfarenhet som kan visa eller förklara. Passa gärna på att komma på en tävling vid Rocksjön och häng med kanotister, tränare  och andra föräldrar i tältet. Då kommer du snabbt in i gänget och lär dig hur allt hänger ihop.

Om ditt barn ska åka på tävling behöver du som förälder hjälpa till att packa kanoter på torsdagen innan aktuell helg och packa upp igen när vi kommer tillbaka på söndagen. 
 
Föräldrarna turas om att laga mat till den gemensamma middagen på lördagen och att följa med på tävlingarna. När du är lagförälder på en tävling hjälper du lagledaren och ungdomarna med det som behövs. Det kan vara att trösta någon som är ledsen, bära kanoter, leta efter försvunna flytvästar, prata med sekretariatet, hjälpa till med tider och laga roder. Vi löser det mesta tillsammans. 
 

Tävlingar på kanotstadion i Rocksjön 

Huskvarna kanotklubb och Jönköpings kanotklubb arrangerar två tävlingar varje år, Rocksjöregattan i maj och Höstregattan i september. Vi får också möjlighet att arrangera sprint-SM och sprint-NM regelbundet.

Tävlingarna genomförs på Jönköping Energi Arena vid Rocksjön i Jönköping. Arenan ligger i Knektaparken och är en av Sveriges bästa kanotarenor. Information om tävlingarna finns på arenans webbplats jonkopingenergiarena.se